Pages

Paprik Ayam Sayur

5.12.2014
PAPRIK AYAM SAYUR



Menikmati makan malam di kedai memang senang.Tapi lagi best kalau kita masak sendiri di rumah.Apa kata kalau cuba masak Paprik Ayam Sayur kat rumah.Jom tengok resepinya.

Bahan bahannya

500 gm ayam dipotong kecil 
Sedikit sotong, udang, daging 
4 biji tomato 
1 batang carrot 
1 peket jagung muda 
100 gm bunga kobis 
100 gm brocolli 
2 helai daun limau purut
2 biji bawang merah 
2 ulas bawang putih 
2 inci halia 
2 sudu besar cili kisar 
5 sudu besar sos tiram 
1 sudu besar kicap manis 
2 sudu besar sos cili 
Garam secukup rasa

Caranya

Bawang merah,putih dan halia ditumis hingga kekuningan, kemudian masukkan cili kisar hingga naik bau, kemudian masukkan garam. 
Masukkan sos tiram dan biar sebentar. Masukkan ayam, daging, sotong, udang dan sayuran. Biarkan hingga masak. 
Masukkan daun limau purut untuk baunya. Kemudian masukkan sos cili untuk memekatkan kuah paprik.

Hidangkan bersama nasi panas.Untuk tambahan sediakan sekali sambal belacan.

No comments:

Post a Comment