Menikmati beehoon soto pada waktu petang memang sesuai.Lebih-lebih lagi juadah itu di buat sendiri.JOm pantau resepinya.
Bahan bahannya
Bahan – bahan untuk sup:
1 ekor tulang ayam
1 ekor ayam
2 kiub stok ayam
2 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
4 biji bunga cengkih
4 biji buah pelaga
Garam secukup rasa
3 camca besar minyak
2 liter air
Bahan-Bahan Yang Dikisar:
2 biji besar bawang merah
5 ulas bawang putih
1 inci halia
½ inci lengkuas
1 camca teh lada hitam
4 biji buah keras
Bahan untuk Kicap:
Segenggam cili padi, basuh, jangan dibuang batang
10 biji bawang putih
15 biji limau kasturi
Gula secukup rasa
Kicap pekat
Lain-lain bahan:
Beehoon - celur dahulu
Taugeh – celur sekejap
Kacang Tanah – digoreng atau direbus
Begedil
Daun Sup dan Daun Bawang
Bawang Goreng
CAra penyediaannya:
Cara membuat sup: •Panaskan minyak di dalam periuk. •Masukkan bunga cengkih, bunga lawang, kulit kayu manis, dan buah pelaga. Masukkan bahan-bahan yang dikisar. Goreng hingga perang. •Masukkan air kedalam periuk dan biar mendidih. •Kemudian, masukkan kedua-dua ayam kedalam periuk. •Masukkan stok ayam dan garam. Tutup priuk and tunggu sehingga ayam empuk/masak. •Setelah masak, keluarkan ayam yang berdaging tadi dari sup. Toskan ayam tadi. •Panaskan minyak dan goreng ayam sehingga garing. Angkat dan sait-siatkan daging ayam tadi. Cara membuat Kicap: Goreng cili padi tanpa minyak hingga layur. Bakar bawang putih sehingga keperanggan. Giling kedua-dua bahan sehingga hancur. Perahkan asam limau. Tuangkan kicap pekat dan gula. Gaul bahan. Sedikit air kalau tidak mahu sos terlalu pekat. | |
No comments:
Post a Comment