Pages

BISKUT JERMAN.

7.15.2014
BISKUT JERMAN.
BISKUT JERMAN

Masih lagi di dalam mood Piala Dunia di mana Jerman telah merangkulnya.Sebelum ini kita telah dengar nama Parit Jerman di Johor,hari ini kita kongsikan pula resepi Biskut Jerman.Jom kita lihat resepinya.

BAHAN-BAHANNYA : 

125 g mentega
125 g tepung kentang
80 g tepung halus
40 g gula aisingyg telah diayak
Secubit garam

CARA MEMBUATNYA :

1. Satukan tepung kentang dan tepung gandum, diayak dan ketepikan.Kemudian putarkan mentega dengan gula aising hingga sebati, masukkan garam. Perlahan kelajuan dan masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yang lembut. Rehat kan sekejap.
2. Ambil sedikit adunan ( guna 1/2 camca besar ), kemudian bulat2kan dan susun atas dulang pembakar.
3. Celupkan garfu dalam air dan tekankan atas bebola tadi hingga menjadi sedikit leper dan membentuk corak.
4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 15 minit.
5. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum disimpan dalam bekas kedap udara....

No comments:

Post a Comment