Pages

LOMPAT TIKAM

7.29.2014
LOMPAT TIKAM

LOMPAT TIKAM

Lompat Tikam merupakan menu pencuci mulut yang sedap.Bolehlah anda cuba kalau ingin menyediakan buat tetamu.Jom tengok resepinya.

Bahan bahannya

3 kampit kecil tepung beras
5 cawan air
3 cawan santan
3 keping manisan (gula) kelapa
1 cawan gula
3 helai daun pandan
1 sudu garam
1 sudu kapur makan

Bahan-bahan tambahan:
3 cawan beras pulut
1 sudu kecil warna merah
1 cawan santan kelapa

Cara menyediakannya

Campurkan tepung beras, air biasa, air daun pandan dan kapur ke dalam kuali dan kacau atau adun sehingga sebati. Panaskan adunan di atas api yang sederhana dan kacau sehingga masak. Angkat adunan dan sejukkan ke dalam loyang. Masukkan santan, tepung beras dan sedikit air di dalam bekas yang berasingan dan sejukkan. Beras pulut yang telah direndam, ditos dan dikukus bersama santan sehingga masak.

Untuk menghidangkannya,ambil tepung pulut dan santan.Masukkan ke dalam mana-mana mangkuk kesukaan anda.Curahkan manisan gula kelapa mengikut keperluan anda,Selamat Mencuba..

No comments:

Post a Comment