Pages

ACAR SARAWAK

8.26.2014
ACAR SARAWAK



Anda penggemar acar?Pernah makan Acar Sarawak?Jikalau berminat untuk cuba,bolehlah anda ikuti resepi di bawah.Boleh anda pelbagaikan masakan anda.

Bahan bahannya

2 biji timun 
1 biji lobak merah 
2 biji cili merah 
2 ulas bawang merah (potong nipis) 
4 sm halia (potong kecil2 memanjang) 
½ cawan udang kering (rendam dan ditumbuk halus) 
1 cawan kacang tanah(goreng tanpa minyak, dibuang kulitnya kemudian ditumbuk halus) 

4 sudu makan bijan yang telah digoreng tanpa minyak 
5 sudu makan gula pasir (ikut rasa) 
2 sudu teh garam 
1 botol kecil cuka 
20 keping lobak masin (potong nipis)


Caranya

Timun, lobak merah, cili merah dipotong 4 sm dan potong kecil2 memanjang. 
Kemudian masukkan bawang merah, halia, udang kering, kacang tanah, bijan, garam, lobak masin dan cuka gaul rata-rata. 
Akhir sekali baru masukkan gula. 

Mudah sahajakan.Sesuai di makan bersama nasi putih.Sebagai ingatan,gula hendakalah di masukkan paling akhir bagi mengelakkan acar menjadi layu.
Selamat mencuba..

No comments:

Post a Comment