Pages

CARA NAK BUAT TOPPING KEK MELELEH

8.19.2014
CARA NAK BUAT TOPPING KEK MELELEH

TOPPING KEK MELELEH


Mesti kita geram melihat lelehan coklat pada kek.Bagaimanakah cara membuatnya?Jom ikuti langkah-langkahnya.
CHOCOLATE GANACHE - Topping Kek yang Meleleh

Bahan:

300 gm coklat masakan
1 sudu susu pekat
1/2 cawan susu cair
2 sudu butter
1/4 cawan air panas

Cara-cara:

Masukkn susu cair dan susu pekat dalam periuk, panaskn dgn kaedah double boiler.
Masukkan coklat masakan dan butter, kacau hingga ianya cair.
Curahkan 1/2 dr ganache atas kek yg masih panas tadi hingga menutupi keseluruhan kek.
Biarkan lebih kurang 15 - 30 min supaya ganache tadi meresap ke dalam kek.
Bila kek dan ganache dah sejuk, bolehlah dimasukkan ke dalam peti ais
Mesti memikat selera..

No comments:

Post a Comment