Sotong Masak Pedas Chinese Style |
Sesekali tukar selera kepada masakan stail cina pun sedap jugak.Almaklumlah kalau nak makan di restorennya memang terangkat nak membayar bil nye..Jom try je resepi ni di rumah.Puas makan..
Bahan-bahan
600g sotong (dihiris silang-silang)
1 labu bawang besar (dipotong berbaji)
4 keping halia
3 biji lada kering (dipotong sepanjang 1cm) : : : : Nina ganti ngan cili merah jerrr
1 biji lada merah : : : : Nina ganti ngan lada kuning
1 biji lada hijau : : : : Nina tak letak, tak der stok
1 camca Besar bawang putih yg dicincang
minyak (untuk menumis)
Bahan perasa
2 camca besar sos tiram
1 camca besar sos plum masam
1 camca besar sos tomato
1 camca tea sos worcestershire
1 camca tea kicap pekat
Cara-cara
- Masak air hingga mendidih. Rendamkan sotong di dalam air tersebut seketika. Keluarkan dan rendamkan dalam air sejuk pula. Angkat & toskan.
- Panaskan minyak dalam kuali. Tumis lada kering & bawang putih hingga naik baunya.
- Kemudian masukkan bawang besar, kepingan halia, lada merah, lada buah hijau & sotong. Goreng atas api besar hingga masak.
- Masukkan bahan perasa. Kacau hingga rata .
- Sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment