Pages

Sotong Masak Pedas Chinese Style

9.01.2014
Sotong Masak Pedas Chinese Style



Sotong Masak Pedas Chinese Style



Sesekali tukar selera kepada masakan stail cina pun sedap jugak.Almaklumlah kalau nak makan di restorennya memang terangkat nak membayar bil nye..Jom try je resepi ni di rumah.Puas makan..


Bahan-bahan
600g sotong (dihiris silang-silang)
1 labu bawang besar (dipotong berbaji)
4 keping halia
3 biji lada kering (dipotong sepanjang 1cm)  : : : : Nina ganti ngan cili merah jerrr
1 biji lada merah : : :  :  Nina ganti ngan lada kuning
1 biji lada hijau   : : : :  Nina tak letak, tak der stok
1 camca Besar bawang putih yg dicincang
minyak (untuk menumis)


Bahan perasa
2 camca besar sos tiram
1 camca besar sos plum masam
1 camca besar sos tomato
1 camca tea sos worcestershire
1 camca tea kicap pekat


Cara-cara



  • Masak air hingga mendidih. Rendamkan sotong di dalam air tersebut seketika. Keluarkan dan rendamkan dalam air sejuk pula. Angkat & toskan.
  • Panaskan minyak dalam kuali. Tumis lada kering & bawang putih hingga naik baunya.
  • Kemudian masukkan bawang besar, kepingan halia, lada merah, lada buah hijau & sotong. Goreng atas api besar hingga masak.
  • Masukkan bahan perasa. Kacau hingga rata .
  • Sedia untuk dihidang. 

No comments:

Post a Comment