DAGING SALAI DENGAN REBUNG
Menu masakan daging salai ini memang popular terutamanya di Negeri Sembilan.Daging salai ini kurang berlemak dan tahan lama.Harini nak share daging salai dengan rebung.
Bahan bahannya
400 gm daging salai - hiris nipis
1 paket rebung - basuh dan perah air
1 batang serai
1 sudu kecil serbuk kunyit
Air
5 ulas bawang merah - tumbuk lumat
3 ulas bawang putih - tumbuk lumat
2 sudu besar cili api kisar
1 mangkuk besar santan
Garam
Caranya
Menu masakan daging salai ini memang popular terutamanya di Negeri Sembilan.Daging salai ini kurang berlemak dan tahan lama.Harini nak share daging salai dengan rebung.
Bahan bahannya
400 gm daging salai - hiris nipis
1 paket rebung - basuh dan perah air
1 batang serai
1 sudu kecil serbuk kunyit
Air
5 ulas bawang merah - tumbuk lumat
3 ulas bawang putih - tumbuk lumat
2 sudu besar cili api kisar
1 mangkuk besar santan
Garam
Caranya
Rebuskan bawang merah, bawang putih, cili api, serai, daging salai dan sedikit air ke dalam periuk. Masukkan santan dan serbuk kunyit dan kacau selalu supaya tidak pecah minyak. Bila santan telah masak, masukkan rebung dan garam. Biar di atas api sederhana selama 3 - 5 minit. Sedia untuk dihidang. Untuk menghilangkan bau masam rebung,gulai hendaklah di masak pekat dan sedikit pedas.Selamat mencuba. |
No comments:
Post a Comment