Pages

Beef Lasagne

6.24.2014
BEEF LASAGNE 


Sesekali kita nak tukar juga selera makanan nie.Kali ni nak share resepi buat Beef Lasagne.Mari kita pantau bahan-bahannya..

Bahan bahannya:

6 kepingan besar lasagne (rebus hingga lembut-lebih kurang 2 minit) 
1 mangkuk daging cincang 
1 mangkuk cendawan butang/tiram (hiris) 
2 biji bawang besar (potong dadu) 
3 ulas bawang putih (hiris nipis) 
1 sudu kecil serbuk pala 
1 sudu kecil serbuk lada hitam 
3 sudu besar tomato puree 
4 biji tomato segar(potong dadu) 
1 kiub stok ayam 
½ cawan keju mozzarella/cheddar (parut) 
3 atau 4 sudu besar minyak zaitun 
Garam 


Paste (campurkan 3 sudu besar air: 
1 sudu besar serbuk cili kering 
1 sudu besar serbuk kari daging 


Sos: 
2 cawan susu segar 
2 sudu besar tepung 
½ cawan keju mozzarella/cheddar (parut) 

Caranya:

Panaskan minyak. Tumis bawang putih dan bawang merah hinngga naik bau. Tumis bahan paste. Masukkan kiub ayam, serbuk pala, lada hitam, garam, tomato puree dan daging cincang. Masak sehingga daging masak. Masukkan tomato segar dan cendawan, masak selama 2 minit. Angkat. Masak sos dengan api perlahan sehingga kuah pekat. Sediakan bekas pembakar. 
- lapisan pertama : kepingan lasagne 
- lapisan kedua : daging 
- lapisan ketiga: sos 
Ulang lapisan. Diatas lapisan terakhir, taburkan keju parut. Bakar dlm oven selama 30/40 minit, suhu 180C. 

Makanan ini boleh buat dalam kuantiti yang banyak dan di simpan di alam bekas pembakar di bahagiaan sejuk beku freezer anda.Bila teringin cuma pansankan kembali menggunakan microwave..
Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment