Pages

Kurma Daging

6.07.2014
KURMA DAGING.


Seandainya anda tiada idea untuk lauk anda,bolehlah cuba masak kurma daging ni.Biasanya kat kenduri kahwin je kita boleh rasa masakan kurma yang sedap.Tapi apakata anda cuba buat ikut resepi nie.Jom tengok resepinya.

Bahan bahannya;

BAHAN 
6 biji telur rebus [buangkan kulit] 
2 s/b rempah kurma 
5 ulas bawang merah ] 
2 ulas baeang putih ] tumbuk 
1 inci halia ] 
2 mangkuk santan 
2 biji kentang [potong kecil] 
3 biji cili hijau 
2 biji tomato buah [belah 4] 
2 labu bawang besar [belah 4] 
minyak 
garam

Caranya:

Bancuhkan rempah kurma dengan bahan tumbuk. Panaskan minyak. 
Tumis rempah sehingga wangi dan naik minyak. 
Masukkan santan dan biarkan mendidih.Masukkan kentang dan telur rebus. 
Bila mendidih masukkan garam dan semua bahan lain dan biarkan sehingga mendidih.

Saiz hidangan ini sesuai untuk sekeluarga 4-5 orang.Sedap di makan dengan nasi atau dimakan dengan roti.

No comments:

Post a Comment