Pages

KUIH SIPUT.

7.14.2014
KUIH SIPUT.
KUIH SIPUT
Setiap kali raya kuih siput adalah kuih wajib ada di atas meja untuk santatapan tetamu.Kuih siput telah menjadi lkewajiban kerana ianya sedap di makan sambil berborak.lagi pula ianya rangup.Jom kita lihat resepinya.

Bahan bahannya

4 cawan tepung gandum
4 cawan udang kering
1 sudu ketumbar
½ biji kelapa
4 cawan minyak
3 biji bawang merah
1 sudu jintan manis
1 sudu jintah putih
2 sudu lada sulah
Sedikit garam dan ajinomoto

Cara membuatnya

Semua bahan di tumbuk halus kemudian di gaul dengan tepung. Panaskan minyak anggaran 2 cawan, kemudian gaulkan dengan tepung hingga rata. Masukkan santan kemudian uli sampai lembut dan tekan ke atas acuan kemudian gorengkan hingga masak dan kuning.

Mudah sahaja kan.Sebab itulah ianya wajib ada setiap tahun.Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment