Pages

CUMI BUMBU BALI

8.25.2014
CUMI BUMBU BALI



Pernah cuba masakan ini?Dari namanya pasti anda tahu dari mana asalnya resepi ini.Sesekali mengubah selera apa salahnya.Marilah cuba berdasarkan resepi berikut.

Bahan bahannya.

500 gm cumi (sotong) yang sedang
1 biji limau nipis (perah jusnya)
1 batang serai - dititik
2 helai daun limau purut
Garam secukup rasa
Minyak masak secukupnya 
4 tangkai cili merah - dihiris

6 ulas bawang merah - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
1 cm kunyit hidup
1 cm lengkuas
½ sudu kecil belacan
1 biji tomato

Caranya

Gaul cumi dengan air limau nipis dan garam, perap selama 10 minit bolehlah dicuci dan tuskan. Panaskan minyak, goreng cumi hingga setengah masak, angkat dan tuskan minyaknya. Panaskan tiga sudu minyak masak, tumiskan bahan kisar hingga wangi. Masukkan serai, daun limau purut dan sedikit air. Bila mendidih masukkan cumi, balik-balikkan biarkan hingga kuahnya pekat bolehlah diangkat.

Makan dengan nasi putih yang panas memang mengasyikkan.Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment