Pages

NASI DAGING UTARA

8.06.2014
NASI DAGING UTARA


Harini nak sharelah resepi nun jauh dari utara.Resepi yang di bawa oleh adik yang bekerja di sana.Cubalah masakan Nasi Daging Utara ni.Memang kena pada selera.Kalau nak cuba,bacalah resepi di bawah.

Bahan bahannya.

Sekilo daging di potong sebesar 4 inci.Rebus dengan halia hingga lembut.
6 cawan beras biasa atau beras basthmati.
8 cawan air rebusan daging
1 cawan susu cair
3 sudu besar minyak sapi
1 tin tomato sop
3 sudu besar rempah kurma
2 sudu besar kismis
3 helai daun pandan
garam dan gula secukup rasa

Bahan tumis

2 inici kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 kuntum buah pelaga
3 ulas bawang putih dimayang halus
1 inci halia

Cara membuatnya

Panaskan minyak sapi di dalam rice cooker(dgn api kecil)
Tumiskan bahan -bahan tumis tadi.
Masukkan rempah yang dah di bancuh.Biarkan berbau wangi
Masukkan air rebusan daging,tomatosup,susu cair dan daging.Biar hingga didih.
Masukkan daun pandan,garam gula dan kismis.
Pindahkan rice cooker dan mask nasi seperti biasa.

Bahan bahan untuk Air Asam

4 biji tomato
10 biji cili padi
10 bniji cili besar
2 biji bawang besar
2 inci belacan
1 sudu sos temato
1 sudu susu pekat
Garam dan gula

CARANYA

1. Hiris halus bawang besar, tomato dan cili besar. 
2. Tumbuk cili padi , cili besar dan belacan ( macam nak buat sambal belacan )
3. Masukkan bawang besar, tomata dan cili besar yang telah dihiris tadi ke dalam besan. 
4. Tumbuk bahan-bahan tadi sehingga menjadi separa lebam.
5. Kemudian, masuk sambal belacan dan gaulkan bersama-sama bahan yang ditumbuk.
6. Masukkan sos tomata , susu pekat dan juga garam secukup rasa.
7. Gaulkan sehingga sebati. Siap untuk dihidangkan bersama nasi daging

No comments:

Post a Comment