Pages

AISKRIM LEMON

10.19.2014
AISKRIM LEMON

Resepi aiskrim homemade yang mudah.





Aiskrim Lemon.

BAHAN-BAHAN : Untuk Aiskrim 





1 tin susu cair 

6 biji kuning telur 

2 sudu besar gula 

CARA-CARANYA : 

Pukul Kuning telur hingga kembang. 

Masak susu cair dan gula atas api hingga larut kemudian masukkan kuning telur yang telah dipukul tadi. 

Masak hingga agak pekat. 

Angkat dan sejukkan. 

BAHAN-BAHAN : Untuk Lemon 



2 biji lemon 

2 sudu besar gula

 CARA-CARANYA : 

Parut kulit lemon dan perah jus lemon. 

Masukkan gula dalam perahan jus lemon dan kemudian panaskan atas api hingga larut. 

Campurkan parutan kulit limau dan sejukkan. 

Campurkan dalam adunan susu tadi. Kacau rata.

 kemudian masukkan dalam bekas bertutup dan simpan dalan peti sejuk semalaman 

Bila adunan telah beku keluarkan semula. 

Pecah-pecahkan semula ais krim tadi kemudian kisar lagi hingga lembut. 

Simpan semula ais krim tu dalam peti sejuk hingga beku. Kemudian bolehlah dihidangkan. 

NOTA : * jenis ais krim ni tak ada double krim… so teksturnya tak selembut dengan ais krim yang di bubuh double krim. ** lemon bertindak balas dengan susu dan boleh menyebabkan ia berketul-ketul. So memanas dan mencampurkannya dengan gula terlebih dahulu sebelum di campur dengan adunan susu bagi mengelakkan teksturnya berketul-ketul.

No comments:

Post a Comment