Pages

ASAM PEDAS IKAN KELI LADA HITAM

10.17.2014
ASAM PEDAS IKAN KELI LADA HITAM



Ikan keli biasa di masak gulai.Tetapi biasanya di salai terlebih dahulu untuk lebih enak.Tetapi anda boleh cuba juga asam keli masak asam berlada hitam.mungkin lebih memikat selera anda.Jom tengok resepinya.

Bahan bahannya

5 ekor ikan keli( direndam dengan air limau agar hilang hanyir) 
Bahan A 
15 biji lada kering 
6 biji bawang kecil 
3 biji bawang putih 
½cm halia 
1 inci kunyit 
20 biji lada hitam 
15 helai daun kesum 
kesemua bahan A dikisar 

bahan B 

100 ml minyak 
sedikit gula 
400 ml air 
sedikit air asam jawa 
garam secukup rasa 
perisa penyedap rasa 
20 helai daun kesum 


Cara penyediaannya


panaskan minyak, tumis bahan A sehingga naik bau,masukkan air, tunggu hingga mendidih,seterusnya masukkan ikan keli tunggu hingga kuah pekat kemudian masukkan air asam jawa,gula,garam secukup rasa dan perisa penyedap rasa dan akhir sekali barulah diletakkan daun kesum.


Mudah dan menyelerakan.Jika saiz ikan kecil,tak perlu di potong.Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment