SUP KETAM PENAWAR DENGGI SUP KETAM BERKELAPA resepi-tanpa-sempadan.blogspot.com |
Mungkin kalangan kita kurang tahu khasiat lain Sup Ketam selain dari isinya yan sedap.Melalui apa yang di sampaikan oleh orang tua-tua,Sup Ketam Berkelapa mampu menjadi penawar kepada demam denggi.Kepada yang ingin mencuba,resepinya di bawah.
Sup Ketam Berkelapa.
Bahan2 :
3 ekor ketam - buang cengkerang dan dipotong dua. 1 Biji Air Kelapa Muda dan Isinya3 ulas bawang putih - ditumbuk
1 inci halia - ditumbuk
2 tangkai daun sup
2 tangkai daun bawang
2 btg seleri - potong menyerong 1 paket cendawan 1 biji tomato - potong baji
1 sup bunjut
1 camca teh lada hitam Garam dan gula secukup rasa
Cara2:
Panaskan air di dalam periuk sehingga mendidih. kemudia masukkan bahan tumbuk , serai sup bunjut dan lada hitam ke dalam periuk.
Masukkan seleri, tomato, cendawan dikuti garam dan gula secukup rasa. Selepas itu masukkan ketam yang siap dipotong. Didihkan lagi. Perasakan dengan garam dan gula. Padamkan api dan akhir sekali masukkan air kelapa dan isinya sekali
Masukkan daun bawang dan daun sup sebelum di hidangkan.
No comments:
Post a Comment