DAGING MASAK HITAM
Daging masak hitam ataupun bahasa mudahnya daging masak kicap,antara menu biasa berasakan daging.Masakan ini merupakan menu penting keluarga daku.Jom tengok resepinya.
Bahan bahannya:
Daging 1 kilo
Bawang Besar 1 kilo
Serai 3 batang(titik)
Kulit Kayu Manis 2cm
Bunga Lawang 1 kumtum
Bunga Cenkih 4 biji
Minyak 5 sudu besar
Kicap Pekat 6 sudu besar
Garam ,Gula ,½ sudu air asam jawa
Halia 6cm (panjang)
Bawang Putih 7 ulas
Cabai Kering 10 biji
¼ sudu besar Serbuk Jintan Manis
¼ sudu besar serbuk Jintan Putih
Caranya
1.Daging dipotong sederhana kecil basuh
dan toskan .
2.Bawang kupas basuh dan potong nipis
3.Kisar semua bahan B hingga halus.
4.Masukan Daging kedalam periuk masukan
bawang,serai,bunga cengkih,lawang ,kk
manis dan bahan B yang dikisar .
5.Masukkan kicap pekat,gula ,garam,air
asam jawa dan sedikit air dan minyak
gaul hingga sebati.
6.Angkat periuk letak atas dapur
masak dengan api kecil selama 1-2 jam
atau sehingga daging empuk dan pekat
kuahnya.
Sangat sesuai di hidangkan dengan nasi tomato.Memang menyelerakan.Sebagai tambahan,semasa menunggu daging empok digalakkan masakan tadi di kacau dengan kerap.Bagi mengelakkan hangit.Selamat mencuba..
Daging masak hitam ataupun bahasa mudahnya daging masak kicap,antara menu biasa berasakan daging.Masakan ini merupakan menu penting keluarga daku.Jom tengok resepinya.
Bahan bahannya:
Daging 1 kilo
Bawang Besar 1 kilo
Serai 3 batang(titik)
Kulit Kayu Manis 2cm
Bunga Lawang 1 kumtum
Bunga Cenkih 4 biji
Minyak 5 sudu besar
Kicap Pekat 6 sudu besar
Garam ,Gula ,½ sudu air asam jawa
Halia 6cm (panjang)
Bawang Putih 7 ulas
Cabai Kering 10 biji
¼ sudu besar Serbuk Jintan Manis
¼ sudu besar serbuk Jintan Putih
Caranya
1.Daging dipotong sederhana kecil basuh
dan toskan .
2.Bawang kupas basuh dan potong nipis
3.Kisar semua bahan B hingga halus.
4.Masukan Daging kedalam periuk masukan
bawang,serai,bunga cengkih,lawang ,kk
manis dan bahan B yang dikisar .
5.Masukkan kicap pekat,gula ,garam,air
asam jawa dan sedikit air dan minyak
gaul hingga sebati.
6.Angkat periuk letak atas dapur
masak dengan api kecil selama 1-2 jam
atau sehingga daging empuk dan pekat
kuahnya.
Sangat sesuai di hidangkan dengan nasi tomato.Memang menyelerakan.Sebagai tambahan,semasa menunggu daging empok digalakkan masakan tadi di kacau dengan kerap.Bagi mengelakkan hangit.Selamat mencuba..
No comments:
Post a Comment