Pages

Sup Ayam Berempah

5.24.2014
RESEPI SUP AYAM BEREMPAH.


Sup ayam kalau di masak untuk orang yang kurang sihat memang sesuai.Tapi kita yang sihat pun memang elok menikmati sup.Boleh lancarkan darah.Jom tengok resepi sup ayam berempah nie.

Bahan bahannya.

1 ekor ayam muda (dibersihkan & dibiarkan seekor; diperasakan)
Garam & lada sulah secukup rasa
1 sudu minyak makan 
7 ulas bawang merah (dihiris halus)
1 sudu lada hitam

5 ½ cawan air 
2 batang lada merah (dihiris menyerong)
2 batang lada hijau (dihiris menyerong)
2 tangkai daun sup (dicincang halus)
1 tangkai daun bawang (dicincang halus)


Bahan Tumbuk:
3 ulas bawang putih 
1 hiris halia 
2.5 belacan (dibakar)]


Cara penyediaannya


Pijarkan minyak di atas api yang sederhana & tumis bahan tumbuk hingga wangi. Masukkan bawang merah,lada hitam,ayam yang telah diperasakan & 1/2 cawan air. Masak denagan bertutup selama 5-10 minit,dengan mengacaunya selkali-sekala. Masukkan air selebihnya & lada. Bubuhkan serbuk perasa secukup rasa.Biarkan hingga mendidih,kemudian kecilkan api & didihkan perlahan-lahan selama 20 minit. Balikkan ayam & terus kana memasak hingga ayam menjadi cukup empuk.Sesuaikan rasanya & angkat dari api. Keluarkan ayam & potongkan besar-besar.Letakkan dalam mangkuk-mangkuk sup yang berasingan. Tuangkan sup ke atasnya & taburkan dengan bahan-bahan selebihnya. Hidangkan dengan segera.


Saiz hidangan ini bersesuaian dengan 3 ke 4 orang.Elok di hidangakn sewaktu panas-panas.

No comments:

Post a Comment