Pages

BERIANI BEREMPAH MUDAH.

7.08.2014
BERIANI BEREMPAH MUDAH.

BERIANI BEREMPAH MUDAH

Sempena Ramadhan nie,juadah berbuka puasa memang menjadi persoalan harian yang utama.Ada yang suka makan makanan yang simple dan ada juga yang mencari nasi sewaktu berbuka.Pada yang gemar nasi,cumabalah nasi beriani berempah mudah nie.Jom tengok resepinya.

Bahan bahannya

2 camca besar minyak sapi
1 camca teh jintan manis
1 biji bawang besar, dihiris
225 gm beras Basmathi, dibasuh dan sejat
1 camca besar rempah kari daging
350 ml air panas
4 cm kulit kayu manis
50 gm kismis
8 biji pelaga, diketuk
½ camca teh serbuk kunyit
50 gm kepingan badam

Caranya

Mulakan dengan panaskan minyak sapi di dalam periuk. kemudian tumis jintan manis dan bawang besar hingga bewarna perang. Masukkan beras dan rempah. Kacau hingga sebati. Masukkan air kulit kayu manis, kismis, pelaga dan serbuk kunyit. Masak di atas api sederhana hingga air beras kering. Tutup periuk dan perlahankan api. Biarkan hingga nasi betul-betul masak. Apabila nasi masak hidangkan di dalam pinggan dan tabur kepingan badam.

MUdah bukan.HIdangan bersama lauk pauk pilihan anda.Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment