Asam Pedas Melaka

Macam familiar je menu nie.Dah biasa sangat di sebut masakan Asam Pedas Melaka nie.Bagi yang lom pernah cuba,marilah.Mudah saje kalau berpandukan resepi nie..
Macam familiar je menu nie.Dah biasa sangat di sebut masakan Asam Pedas Melaka nie.Bagi yang lom pernah cuba,marilah.Mudah saje kalau berpandukan resepi nie..
Bahan-Bahan: | |
Ikan - tenggiri atau kurau Bahan untuk dimesin : Satu labu bawang merah 5 ulas bawang putih Seinci halia Secubit belacan 10 tangkai cili kering | Bahan tumis : 2 sudu kecil halba campur Setengah labu bawang merah 3 ulas bawang putih Seinci halia 3 batang bendi Asam jawa, dicampur dengan air panas satu mangkukan - tenggiri atau kurau |
Cara: | |
1. Panaskan minyak dan masukkan bahan-bahan tumis. Tumis sehingga wangi. 2. Masukkan bahan-bahan yang telah dimesin. Kacau sehingga cili garing. 3. Campurkan semangkuk air asam jawa dan kacau lagi. Jika mahu, boleh tambah sedikit air. 4. Apabila kuah sudah mula mendidih, masukkan ikan. 5. Masukkan bendi apabila ikan hampir masak. 6. Sedia untuk hidangan. Mudah kan.Memang menyelerakan bila di hidangkan bersama nasi putih panas. |
No comments:
Post a Comment