GULAI TEMPOYAK PUCUK KAYU
![]() |
GULAI TEMPOYAK PUCUK KAYU |
Menu nie memang makanan tradisi.Lagi pula kalau di masak oleh orang-orang lama.Memang cukup rasanya.Tapi kita sharela resepi nie.Untuk yang berminat mencuba.
Bahan bahannya:
1 ikat pucuk ubi - dimayang halus
2 papan petai - belah dua, ambil isinya
2 papan petai - belah dua, ambil isinya
1 ikat pucuk labu - di mayang halus (kalau x ada x apa)
2 batang serai - hiris nipis
2 helai daun kunyit - mayang halus
2 cm kunyit hidup
5 sudu besar tempoyak
15 biji cili api - tumbuk
1 biji kelapa – ambil santannya
1 mangkuk kecil ikan bilis
Garam gula & secukup rasa
2 helai daun kunyit - mayang halus
2 cm kunyit hidup
5 sudu besar tempoyak
15 biji cili api - tumbuk
1 biji kelapa – ambil santannya
1 mangkuk kecil ikan bilis
Garam gula & secukup rasa
CARA :
1. Daun pucuk ubi, daun labu, daun kunyit dan
serai di hiris halus. Ketepikan.
2. Petai belah dua –ketepikan.
3. Tumbuk kunyit hidup bersama cili padi sehingga lumat.
4. Masukkan tempoyak bersama dengan bahan
yang dihiris halus, petai dan bahan tumbuk
kedalam kuali.
5. Masukkan santan, ikan bilis, garam juga gula.
6. Masak di atas api perlahan.Masak sehingga kuah pekat
No comments:
Post a Comment