Pages

RESEPI STIK DAGING

9.03.2014
RESEPI STIK DAGING



Makanan Barat memang menyelerakan jika kita menikmatinya kena pada waktunya.Kebanyakan resepinya adalah mudah.Salah satu resepi yang popular ialah Stik Daging.Jom kita lihat resepi mudah ini.


Bahan A:
500 gram daging batang pinang 
1 sudu makan kicap pekat
1 sudu teh madu ataupun gula
1 sudu makan sos plum

Bahan B:
1 sudu teh serbuk lada hitam
3 ulas bawang putih
1 inci halia

Bahan C:
(Untuk Sos Lada Hitam)
1 sudu makan serbuk lada hitam
1 sudu makan tepung jagung
1 cawan air
1 sudu makan sos tomato
1 sudu makan kicap pekat

Cara Membuat Stik:
1. Daging dipotong lebar setebal 1 cm.
2. Gaul semua Bahan A dan Bahan B dan perap selama 4-5 jam.
3. Masukkan semua bahan ke dalam kuali non-stick dan tutupkan dengan tudung.
4. Masak di atas api sederhana hingga air kering dan daging lembut.
5. Angkat daging dan sediakan sos.

Cara Membuat Sos Lada Hitam:
1. Panaskan semua bahan C termasuk lebihan bahan daging di dalam kuali non-stick.
2. Kacau sehingga sos menjadi pekat.
3. Susun stik daging ke dalam pinggan bersama bahan hiasan pilihan.
4. Tuangkan sos lada hitam.

Mudah bukan resepinya.Lebih enak kalau di hidangkan pada waktu makan malam.Selamat mencuba..

No comments:

Post a Comment