MEE BANDUNG

Menu ni sesuai di masak waktu minum petangkan.Mee Bandung penambat cik abg untuk melekat kat rumah petang hujung minggu.Mari kita lihat resepinya..
Bahan bahannya
500 gm mee kuning (dicelur)
300 gm daging (dipotong)
300 gm daging ayam (dipotong)
300 gm udang
200 gm tauge
Garam & minyak masak
2 sudu besar cili kisar
3 ulas bawang putih (ditumbuk)
5 ulas bawang merah (ditumbuk)
1 mangkuk stok ayam4 sudu besar sos tomato
4 sudu besar kacang tanah (ditumbuk halus)
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
1 biji limau kasturi
1 biji telurSedikit sawi, cili merah, daun sup & daun bawang (dihiris)
Menu ni sesuai di masak waktu minum petangkan.Mee Bandung penambat cik abg untuk melekat kat rumah petang hujung minggu.Mari kita lihat resepinya..
Bahan bahannya
500 gm mee kuning (dicelur)
300 gm daging (dipotong)
300 gm daging ayam (dipotong)
300 gm udang
200 gm tauge
Garam & minyak masak
2 sudu besar cili kisar
3 ulas bawang putih (ditumbuk)
5 ulas bawang merah (ditumbuk)
1 mangkuk stok ayam4 sudu besar sos tomato
4 sudu besar kacang tanah (ditumbuk halus)
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
1 biji limau kasturi
1 biji telurSedikit sawi, cili merah, daun sup & daun bawang (dihiris)
Cara: | |
Panaskan minyak masak dalam periuk. Tumiskan bawang putih, bawang merah & cili kisar hingga garing. Masukkan stok ayam & biarkan mendidih. Kemudian masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram & garam. Biarkan merenih perlahan-lahan. Seterusnya, masukkan kacang tanah, udang, ayam, sawi, telur & masak selama 2 minit. Memang menyelerakan.Hidangkanla panas panas sambil menikmati udara segar di luar rumah.Selamat mencuba. |
No comments:
Post a Comment