Anda penggemar acar?Pernah makan Acar Sarawak?Jikalau berminat untuk cuba,bolehlah anda ikuti resepi di bawah.Boleh anda pelbagaikan masakan anda.
Bahan bahannya
2 biji timun
1 biji lobak merah
2 biji cili merah
2 ulas bawang merah (potong nipis)
4 sm halia (potong kecil2 memanjang)
½ cawan udang kering (rendam dan ditumbuk halus)
1 cawan kacang tanah(goreng tanpa minyak, dibuang kulitnya kemudian ditumbuk halus)
4 sudu makan bijan yang telah digoreng tanpa minyak
5 sudu makan gula pasir (ikut rasa)
2 sudu teh garam
1 botol kecil cuka
20 keping lobak masin (potong nipis)
Caranya
Timun, lobak merah, cili merah dipotong 4 sm dan potong kecil2 memanjang.
Kemudian masukkan bawang merah, halia, udang kering, kacang tanah, bijan, garam, lobak masin dan cuka gaul rata-rata.
Akhir sekali baru masukkan gula.
Mudah sahajakan.Sesuai di makan bersama nasi putih.Sebagai ingatan,gula hendakalah di masukkan paling akhir bagi mengelakkan acar menjadi layu.
Selamat mencuba..
No comments:
Post a Comment