Pages

Udang Percik

6.09.2014
UDANG PERCIK.


Udang percik memang agak janggal bagi saya.Baru pertama kali makan sewaktu berkunjung ke rumah rakan.Biasanya yang ada ayam percik.Kalini udang pun di percikkan.Jom tengok resepinya.

Bahan bahannya

1 kg udang(saiz sederhana)
100 gm bawang kecil(dikisar halus)
20 gm bawang putih(dikisar halus)
20 gm halia(dikisar halus)
4 batang serai(dikisar halus)
100 gm lengkuas(dikisar halus)
30 gm belacan(dikisar halus)
10 gm jintan putih(dikisar halus)
30 gm cili kering(dikisar halus)
1 biji kelapa(ambil santan)
1 keping gula melaka

Caranya

Perapkan udang dengan sebahagian bahan rempah lalu digoreng & toskan. Sebahagian lagi rempah ditumis hingga naik bau. Kemudian masukkan santan bila pekat, tuangkan di atas udang.

Mudah sahaja sebenarnya.Memang sesuai kalau anda yang ingin hidangkan tetamu makanan istimewa yang ringkas.Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment