Pages

Daging Bifstik

5.11.2014
RESEPI DAGING BIFSTIK



Ingat lagi masa kenduri kahwin aku dulu,Bifstik Daging nie salah satu menunya.Memang terbaikla pak tukang masak yang menyediakannya.Kalau terasa nak cuba,marilah kita tengok resepi nie.

Bahan-Bahan:
600 gm daging kambing, dipotong mengikut suka
300 gm kentang, dihiris dan digoreng
2 batang lobak merah, dipotong dan digoreng
1 tin kecil kacang pis
2 camca sedang kicap pekat
2 biji tomato, dibelah empat
3 biji bawang besar, dihiris bulat
1 tin kecil puri tomato
5 tangkai cili hijau, dibelah dua
2 camca sedang minyak sapi
Air untuk mengempukkan daging
Garam secukupnya


Bahan-bahan tumis:
Pelaga
Kulit kayu manis
Cengkih

Bahan-bahan digiling lumat:
1 camca teh lada putih
1 biji bawang besar
1 camca teh jintan manis
2 ulas bawang putih
1 sm halia

Caranya

Daging digaul bersama bahan-bahan giling. Perap sebentar. Panaskan minyak sapi di dalam kuali. Tumis bawang besar hingga kuning. Masukkan air, daging dan puri tomato. Masak hingga daging empuk baru masukkkan tomato, cili merah, cili hijau, kicap, garam, kentang, kacang pis dan lobak merah. Kacau hingga rata. Angkat.

Dah siap.Bolehlh di hidangkan dengan nasi putih panas.Selamat Mencuba.

No comments:

Post a Comment